Riječ stručnjaka

ŠTA NAM DONOSTI BUDUĆNOST – MIŠLJENJA STUČNJAKA

Od preko 4000 kliničkih studija vezanih za matične ćelije, u preko 200 studija korištene su matične ćelije iz krvi pupčane vrpce. Kliničke studije analiziraju nove medicinke tretmane po pitanju njihove bezbjednosti i efikasnosti kod pacijenata.

 • ”Pored postojećih terapija koje koriste hematopoezne matične ćelije iz krvi pupčane vrpce, sve je veći broj kliničkih studija u kojima se koriste mezenhimalne matične ćelije. One se koriste u istraživanju šireg spektra primjene, kao što je liječenje: oboljenja nervnog sistema, „bolesti kalema protiv domaćina“, ortopedskih povreda i poremećaja, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, ali i u tkivnom inžinjeringu gdje se prave cijeli organi i tkiva. Budućnost primjene matičnih ćelija tek treba da pokaže svoj puni potencijal.”

  Author's imageDr. Marcin Jurgarukovodilac sektora istraćivanja i razvoja u CryoSave laboratoriji, Niel, Belgija
 • ”Postoje kliničke studije o upotrebi matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce za nehematopoetska (nekrvna) oboljenja kod djece koja boluju od cerebralne paralize i dijabetesa. Studije u vezi cerebralne paralize su dale pozitivne preliminarne rezultate. Iskustvo s dijabetesom još je ograničeno i potrebno je prikupiti više podataka prije nego što se budu mogli izvoditi zaključci.”

  Author's imageDr. Luis Maderodirektor onkohematologije, bolnica Nino Jesus, Madrid, Španija
 • ”Zajedno sa krvlju pupčane vrpce čuvanje tkiva pupčane vrpce predstavlja ne samo mogućnost za dobijanje mezenhimalnih matičnih ćelija, već i za dobijanje drugih ćelija koje su važne za budućnost terapije matičnim ćelijama..”

  Author's imageDr. Esabe Pappvandredni, medicinski genetičar, Univerzitet Semmelweiss, Budimpešta, Mađarska
 • ”Podaci iz navedenih studija ukazuju na mogućnost korištenja matičnih ćelija iz pupčane vrpce za liječenje teškog perinatalnog oštećenja mozga nastalog zbog prijevremenog porođaja ili perinatalne asfiksije. Transplantirane matične ćelije mogu obnoviti oštećeno nervno tkivo i funkciju centralnog nervnog sistema. Trenutno je u toku nekoliko kliničkih studija kod djece pogođene cerebralnom paralizom.”

  Author's imageProf.dr Daniel SurbekOdjeljenje ginekologije i akušerstva, Inselspital Bern, Švicarska